Doktersassistente Voor De Klas
Waarom een doktersassistente?
Als je wel eens contact hebt gehad met de huisarts is het vrij waarschijnlijk dat je als eerste de doktersassistente aan de telefoon kreeg. Afhankelijk van hoe de huisartsenpraktijk is ingericht, heeft de doktersassistente een veelzijdig takenpakket. Ze is MBO4 opgeleid, soms met aanvullende scholingen zoals bijvoorbeeld SOH (Spreekuur Ondersteuner Huisarts) waarbij ze veel kleine taken van de huisarts mag overnemen zoals enkelblessures beoordelen en behandelen, (brand)wonden beoordelen en eventueel hechten of verbinden en kleine kwalen beoordelen en behandelen. Een doktersassistente is niet BIG geregistreerd, kan wel zijn aangesloten bij een kwaliteitsregister (Kabiz) en zal zich blijven ontwikkelen en bijleren om haar vak goed te kunnen uitoefenen. In alles wat zij doet valt zij onder de verantwoordelijkheid van de huisarts.
De "reguliere" doktersassistente zal in de regel de eerste contactpersoon zijn aan de telefoon om de telefonische triage uit te voeren. Zij zal achterhalen wat de hulpvraag van de patiënt is (dit klinkt heel makkelijk maar is het niet altijd...) en dan de beslissing maken of de patiënt gezien moet worden door de huisarts en zo ja, binnen welk tijdsbestek, of dat thuiszorgadvies met een vangnet/ contactadvies op dit moment volstaat. Deze inschatting maakt ze op basis van haar ervaring, opleiding en de geldende triage regels.
Tijdens haar spreekuur voert zij bloeddruk-, hb- en suikercontroles uit, geeft een vingerprikje om ontstekingswaarden te controleren, doet urinecontroles om een blaasontsteking te bevestigen of uit te sluiten en geeft uitleg over SOA's als een patiënt hier vragen over heeft. Ze dient vaccinaties toe, doet de uitstrijkjes bij vrouwelijke patiënten die zijn opgeroepen mee te doen aan het bevolkingsonderzoek, verwijdert hechtingen, kan wondjes plakken en propjes uit oren of lego-blokjes uit neuzen verwijderen. En de lijst van medisch technische handelingen gaat nog wel even door...
In sommige praktijken maakt ze ook de roosters van alle collega's, doet ze de maandelijkse- en kwartaaldeclaraties bij de zorgverzekeraars, verzorgt ze de inkoop, is het eerste aanspreekpunt als er met de telefooncentrale of ICT iets mis, doet ze een deel van de boekhouding en organiseert ze samen met de praktijkondersteuner de griepvaccinaties. Ze beantwoordt de mail en de e-consulten en heeft nauw contact met de wijkverpleging en de apotheek wanneer er vragen zijn over patiënten zijn.
Een assistente word je niet zomaar. Daar gaat een driejarige MBO-4 studie aan vooraf met heel wat stage- uren, of voor de herintreders een MBO-4 studie van 1 of twee jaar in de avonduren en de weekenden.
Als doktersassistente heb je een paar essentiële eigenschappen nodig. Je bent pro-actief, initiatiefrijk, accuraat, je hebt een groot empatisch vermogen, je bent doortastend, niet bang voor bloed, kunt uitstekend luisteren en je bent stressbestendig. Ook wanneer de spoedlijn gaat en aan de andere kant paniekerig wordt doorgegeven dat een partner, moeder of kind ineens is ingezakt en niet meer reageert.
Dat is het vak van doktersassistente. Zoals veel takken in de zorg vaak ondergewaardeerd maar niet met minder liefde, enthousiasme en professionaliteit uitgevoerd.
Ook in de huisartsenpraktijken is momenteel een groot tekort aan doktersassistentes. Tijdens de workshop "Moet ik naar de dokter, of toch niet" kunnen de leerlingen die geïnteresseerd zijn in het vak van doktersassistente dit aangeven en dan kunnen we hier meer inhoudelijke informatie over geven.
Meer weten over een werkdag van een doktersassistente? Hier kun je naar de blog van JessicaInDePraktijk.nl