top of page
Green Board

Doktersassistente Voor De Klas

Moet ik naar de dokter? Of toch niet...?

Het begon heel klein, als een workshop om te vertellen over mijn beroep als doktersassistente in de klas van mijn jongste zoon op het Liemers College in Zevenaar. Dit beviel de school dusdanig dat ze verzochten deze voorlichting aan in totaal tien klassen te geven; de derdeklassers van de middelbare school. En zo is een uur durende voorlichting door doktersassistentevoordeklas.nl ontstaan. 

Wat doen we?

Binnen een uur laat ik jouw leerlingen kennis maken met hoe een huisartsenpraktijk en de huisartsenpost in elkaar zitten. Op een leuke en interactieve manier bespreken we de 10 meest voorkomende klachten van jongeren waarvoor de huisarts wordt gebeld en leren ze wanneer ze nou wel of niet de dokter moeten bellen, en - heel belangrijk- waarom. 

Omdat de meeste leerlingen in deze klassen de leeftijd van 13-17 jaar hebben, gaan we het ook hebben over SOA's en waar zij terecht kunnen met vragen hierover en praten we over geestelijke gezondheid. Waar kunnen ze aankloppen als het niet goed met ze gaat? 

En, niet geheel onbelangrijk,  het leren zelf contact op te nemen met de huisarts als ze 16 en ouder zijn, want dan ben je "volwassen" voor de huisarts en hebben de ouders/ verzorgers geen inzage meer in het dossier van de jongere. Bijna iedere huisarts biedt tegenwoordig een zogenoemde e-health optie aan en hier wordt kort uitleg over gegeven.

Na dit uur hebben je leerlingen een hoop geleerd.

De vraag "kan een leraar deze voorlichting geven?" is inmiddels ook voorbij gekomen. Het antwoord is; nee. 

Als doktersassistente sta ik met de voeten in de klei en kan ik meteen antwoord geven op de vragen die ontstaan tijdens de les. Alle onderwerpen die aan bod komen, komen uit de praktijken waar ik heb gewerkt en nog werkzaam ben. 

Dit stukje voorlichting past uitstekend binnen de maatschappijleer-les of kan worden geïmplementeerd binnen een thema als "gezondheid". 

De informatie is actueel, interessant en leerzaam, volgt uiteraard de NHG standaarden en alle antwoorden kunnen worden nagekeken op thuisarts.nl.

 

Met mijn ervaring als presentatrice, dagvoorzitter  en mijn praktijkvoorbeelden als doktersassistente kan ik je groep op een leuke, spontane manier voorlichten. Saai zal het in ieder geval niet worden!

We zijn erg blij dat dit programma door zowel moetiknaardedokter.nl als thuisarts.nl wordt ondersteund en gesponsord. Al je leerlingen ontvangen na het volgen van de voorlichting namens beide organisaties een leuke attentie.

 

Mocht ik zelf niet beschikbaar zijn, dan zal een van mijn collega doktersassistentes deze voorlichting overnemen. Elke doktersassistente die meewerkt aan Doktersassistente Voor De Klas heeft ruim ervaring in het vak en affiniteit met jongeren en lesgeven.

 

De voorlichting: "Moet ik Naar de Dokter, of toch niet" van Doktersassistente Voor de Klas wordt warm aanbevolen en ondersteund door: 
 

Thuisarts vierkant.jpeg
bottom of page